Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2007 20:51 - Китай се бори за пазарна икономика
Автор: ime Категория: Други   
Прочетен: 5706 Коментари: 5 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

През тази седмица световните медии разпространиха една интересна и много поучителна новина, свързана с Китай и по-специално с провинция Гансу.

Бизнесът с кнедли е едно от основните (традиционни) препитания на хората, живеещи в китайската провинция Гансу. През изминалата година общинският отдел занимаващ се с наблюдението и администрирането на цените взима решение за поставяне на ценови таван на цената на кнедлите, произвеждани и продавани в провинцията. И така, в момента цената на голяма порция кнедли не трябва да надвишава 2.5 юана, а максималната разлика в цената между малката порция и голямата не трябва да надвишава 0.2 юана.

След въвеждането на тази регулация само за няколко дни цената на кнедлите се покачва с около 15%. За продавачите на кнедли това се оказва удобно стечение на обстоятелствата да повишат цените на стоката си до максимално допустимите стойности. В подкрепа на покачването на цената те изтъкват и фактите, че цените на брашното, олиото и тока също са се покачили, така че е напълно нормално и цената на крайния продукт - кнедлите - да се покачи. Историята продължава нататък с ефектите, които предизвиква тази административно наложена цена.

След покачването на цената много от потребителите на тази, традиционна за Китай, храна или се отказват от купуването й, или намаляват потреблението й до минимум. В отговор на това реализираните продажби, а от там и реализираните приходи на производителите намаляват рязко. Официалните власти твърдят, че с покачването на цената на кнедлите ще се подобри и качеството им, тоест вложената продукция в тях ще е с по-добро качество. Но, уви, случва се точно обратното - търговците на кнедли започват да използват по-малко и по-некачествени съставни продукти поради факта, че на практика на пазара на кнедли няма съревнование. Тоест не се спазват принципите на свободната пазарна конкуренция (всички продават на едни и същи административно опредени цени), която е единственият и естествен механизъм за определяне на справедливата цена на определен продукт, а в това число и на качеството му.

През последните седмици с този проблем започва да се занимава и китайската Национална комисия за развитие и реформа, която в свое официално становище по въпроса заема позицията, че „правилата и принципите на пазарната икономика са строго нарушени с въвеждането на ценови таван на кнедлите в провинция Гансу и това решение трябва да се преразгледа". В допълнение на това, китайската Академия за социални науки подчертава, че тази политика на интервенция по отношение на цената на кнедлите е силно обезпокоителна и ни връща към „принципите на плановата икономика".

Това е един добър пример за това как държавата трябва да се учи от грешките си и да ги поправя, а не да ги отрича.


Статията е седмичния бюлетин на Институт за пазарна икономика Преглед на стопанската политика.Тагове:   Китай,


Гласувай:
01. arbido - Китай и напредъка
24.07.2007 22:18
Преди една година посетих Китай и мога да заява съвсем сериозно, че те се отнасят така сериозно не само с кнедлите се . Пекин и Шанхай не отстъпват по нищо на големите американски или европейски съвременни градове. А ако сте прочели книгата на Марко Семов - Китай, какво си ти ?, ще разберете , че те вървят с огромни крачки напред и много скоро ще се превърнат в сила №1 , защото го искат , работят сериозно по този въпрос , но най - вече имат програма и я изпълняват стриктно . Да мисля , че има какво да се учим , не само от тяхната история , но и от тяхното настояще
цитирай
2. zari - 2013 година!
25.07.2007 07:48
Китай ще стане първата индустриална сила в света, през 2013. Това се твърди в проучване на кабинета Global Inside. Анализаторите очакват след шест години Китай да детронира САЩ от първото място в световната класация
цитирай
3. arbido - :- )), само един въпрос все повече се ...
25.07.2007 09:12
:- )) , само един въпрос все повече се появява с ума ми . Кой език е по- лесен китайския и английския? Защото и двата не ги знам , но в Китай много малко хора знаят този език , а мисля че им е много труден , не само защото е с трудна граматика , но и произноншението ........
цитирай
4. viovioi - ^^^
25.07.2007 10:34
Кой ли не съм питала вече? Как китайчето достига цена 0.16 еуро за химикал с фенерче и малко корабче което плува във мини-епруветчица.Компонентите на това чудо са най-малко 10.Метален писец,пластмасова търбичка,мастило,лампичка,пластмасово капаче,бутонче,мини-епруветчица,някаква течност, корабче и разбира се капсулован корпус на химикалката.Да точно 10.При цена на това чудо 0.16 еуро за брой?????
цитирай
5. zari - Позволявам си да отговоря на АРБИДО:
25.07.2007 17:03
китайската писменост се състои от 50 000 йероглифа, за да се чете прилично, трябва да се овладеят около 3 500. До тук, очевидно е по-лесно да се овладее английската азбука! Китайският език има тоналност /4 различни ударения/, които променят смисъла на думата! Още нещо в полза на английския! Препоръка: учете английски!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ime
Категория: Други
Прочетен: 344323
Постинги: 101
Коментари: 67
Гласове: 132
Архив