Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.06.2007 18:09 - Проектът Белене – неистини, лъжи и факти
Автор: ime Категория: Други   
Прочетен: 4906 Коментари: 1 Гласове:
0



Най-неочаквано при посещението му в България еврокомисарят Пиебалгс изказа подкрепа за проекта Белене. Бил обоснован, нужен, прозрачен и т.н. Това ме накара да се замисля сериозно - дали пък случайно въпросният чиновник не познава по-добре историята му от мен. Реших да направя преглед назад в годините за това какво е писано и казано от представителите на енергетиката по редица ключови въпроси за този многомилиарден проект и какво се е потвърдило.

Как бе взето "обоснованото и прозрачно" решение?

7 април 2002 г. "Започваме да строим атомната централа в Белене", каза изненадващо в заключителното си слово пред конгреса на НДСВ премиерът Симеон Сакскобургготски.

Нужна ли е АЕЦ Белене и на кого?

26 януари 2004 г., БТА: Милко Ковачев (министър на енергетиката): "... на България ще е  необходима нова ядрена мощност, която да влезе в експлоатация в  периода 2008 - 2010 г. 

29 февруари 2004 г., Милко Ковачев пред радио Нет: "... новата АЕЦ е необходима не само за нуждите на България от електроенергия, но и за региона. .. Югоизточна Европа ще се нуждае от нови мощности точно от 2009 г. "

9 май 2004 г., Бизнесът, bTV, Милко Ковачев: "Прогнозите, които НЕК направи още в началото на 2002 г. ... показват в периода след 2010 г. потенциално недостиг на мощност в България."

12 ноември 2004 г., в-к Стандарт: От решението на Висшия Експертен Екологичен Съвет: "Тя (АЕЦ Белене) трябва да е готова до края на 2010 г., когато дефицитът на ток на Балканите ще надхвърли 20 млрд. кВтч годишно."

08 януари 2005 г.,  в-к Стандарт: "Ако не се изгради нова мощност, страната ни ще усети недостиг от 2000 мегавата към 2010 г., категорични са специалистите от енергийното министерство.

15 юни 2005 г. Президентът Георги Първанов "В публично-частното партньорство за изграждането на АЕЦ "Белене" може да се включат и други страни от региона."

20 април 2006 г., в-к Дневник: ... и други руски издания отделиха място на проекта "Белене" и специално на думите на Румен Овчаров, че Газпромбанк може да стане съсобственик на втората българска АЕЦ.

Ноември 2006 г. Съобщение на НЕК: НЕК започва да търси партньори за изкупуване на електроенергията от АЕЦ Белене от 2013 год. в общ обем до 1000 МВ. (Въпреки твърденията за огромен недостиг на електроенергия в България след 2010 г. Съобщения за желаещи досега няма.)

2 май 2007 г. Съобщение на НЕК: НЕК кани т.н. стратегически инвеститори да закупят до 49 % от акциите на новата компания (т.е. да станат собственици на единия енергоблок). Задачата на инвеститора е и да помогне за намиране на основното финансиране.

24 май 2007 г. РИА Новости: Директорът на руската енергийна компания "Атомстройекспорт" Сергей Шматко обяви днес, че успешното реализиране на проекта АЕЦ "Белене" ще доведе до "завоюване" на пазара в Източна Европа.

 

Коментар: Енергийните стратези активно са заблуждавали и продължават да заблуждават общественото мнение, че AEЦ Белене е необходима на България и на региона. Без значение как ще се подели собствеността върху нея, чистата продукция ще се изнася, всички рискове от експлоатацията ще са за българите, а отработеното ядрено гориво и радиоактивните отпадъци ще остават в България. Това е безпрецедентен случай в ядрената енергетика и създава рискове за националната сигурност.


Кога ще започне строителството и кога ще бъде пуснат първият блок?


Цялата статия можете да прочетете в новия брой на седмичния бюлетин на Институт за пазарна икономика - Преглед на стопанската политика.


Георги Касчиев 

Авторът е бивш председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели 1997-2001 г.



Тагове:   Белене,   неистини,


Гласувай:
0



1. анонимен - белене като алтернатива
14.02.2008 23:38
Необходимо е да търсим нови енергийни източници.Затваряме мощности защото някой ни е продал.Ще затваряме мощности защото са извън еко нормите.Строим само Цанков камък,Марица изток 1 и микро мощности от ВЕИ.Ако не построим белене ще се превърнем в енерго вносители или ще се наложи да извадим газените лампи!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: ime
Категория: Други
Прочетен: 343364
Постинги: 101
Коментари: 67
Гласове: 132
Архив