Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2007 18:12 - Лъч светлина – цените на лекарствата се освобождават. Дано!
Автор: ime Категория: Други   
Прочетен: 1656 Коментари: 0 Гласове:
0



Обсъжданията на текстовете на проектозакона за лекарствените продукти в хуманната медицина в здравната комисия продължават. Миналата седмица стана ясно, че правото на собственост върху аптеки се дава “ексклузивно” на магистър-фармацевтите, което противоречи както с пазарната логика, така и с основните постулати на Европейския съюз за свободата на движение на капитали. Повече за позицията и аргументите на ЕК относно фармацевтичния сектор в страните-членки на ЕС може да прочетете в материала от бюлетина "Европейската комисия е против ограниченията за фармацевтите".

Нотка оптимизъм лъха от факта, че здравната комисия тази седмица отхвърли идеята да се фиксират цените на лекарствата. Единствено социалистическата партия от управляващата коалиция е застанала зад тази идея, за която от месеци лобират от Съюза на фармацевтите в България. Въпреки това становището на здравната комисия е, че всички цени на лекарствата, които не се заплащат от държавата, трябва да бъдат свободни. Ако бъде приет този текст, режимът на цените на лекарствата ще стане по-либерален от сегашното му състояние, тъй като в момента се определят максимални цени на лекарства, които се отпускат с рецепта.

Обсъжданията и гласуването на проектозакона на второ четене тепърва предстои в пленарната зала. Да се надяваме, че депутатите ще вземат предвид както становището на ЕК, така и интересите на пациентите. Решенията в правилната посока са следните:

1. Да се предостави възможност на всяко юридическо и физическо лице да бъде собственик на аптека, а не само на магистър-фармацевтите.

2. Цените на лекарствата да не се фиксират, а напротив – да се освободят.


Адриана Младенова

Статията е от Прегледа на стопанската политика на ИПИ.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: ime
Категория: Други
Прочетен: 342753
Постинги: 101
Коментари: 67
Гласове: 132
Архив